5 tips voor meer plezier in je bedrijf

Soms heb ik een periode dat mijn werk iets te veel als “moeten” begint te voelen. Kleine neuzelklussen stapelen zich op en vragen te veel tijd. Een afspraak met die iets-minder-leuke coachee (als je dit leest: jij bent het niet!). Administratieve rompslomp.

Dan lijkt ondernemen ineens op werk. En dat is uiteraard niet de bedoeling 😉 Ik begrijp heel goed dat ook minder leuke dingen erbij horen. Maar er is ook een hoop dat ik kan doen om meer lol in mijn werk te creëren. De volgende dingen helpen me daarbij:

 1. Op een inspirerende plek werken

Zelfs de saaiste klus wordt aangenamer als de omgeving mooi is. Dus waarom niet een dagje werken in dat knusse cafeetje? Of werk je administratie bij op een zonnig terras. Verstuur je facturen op een kleedje in het park. Zo voelt je werkdag als vakantie.

 1. Een dagje samenwerken met een andere freelancer

Ook jij kent vast wel een paar leuke collega-ondernemers waarmee je kunt afspreken om een (half) dagje samen werkend door te brengen. Gewoon, beide op je eigen laptop aan je eigen projecten. Maar wel tussendoor even bijpraten met een kop koffie. Eigenlijk net als wanneer je in loondienst bent. Maar dan beter, want je kiest zelf je collega’s. Bijkomend voordeel: doordat je niet alleen bent, voel je je extra aangespoord om echt aan de slag te gaan. Je bent dus productiever.

 1. Er een spel van maken

Een tijdje geleden oefende ik dagelijks Swahili via de app Duolingo. Hiermee kun je op speelse wijze een taal leren. Er worden veel elementen uit games gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen regelmatig blijven oefenen. Eén daarvan is belonen.

Dit kun jij ook toepassen in je bedrijf. Bedenk je eigen systeem waarbij je punten krijgt voor vervelende klusjes. Bij 100 punten win je een prijs die je zelf vooraf uitkiest. Wedden dat je ineens een stuk meer voor elkaar krijgt!

 1. De dag met iets creatiefs beginnen

Door elke (werk)dag te starten met iets waar je energie van krijgt, start je met een positieve vibe. Dus neem dagelijks een half uurtje de tijd om vrij werk te maken, een verhaaltje te schrijven of je lievelings-stuk te spelen.

 1. Tijd inplannen voor een tof project

Als ik wat minder plezier ervaar, kom ik er vaak achter dat ik te weinig tijd reserveer voor eigen projecten. Dingen die niet meteen iets op hoeven te leveren, maar die ik wel graag wil doen. Zoals een boek schrijven of een nieuwe workshop bedenken. Welk project zou jij graag op willen pakken? Kun je wekelijks één of twee uurtjes vrij maken om daaraan te werken?

Een gedachte over “5 tips voor meer plezier in je bedrijf

 1. Erik Bolding - Geplaatst op

  Als fotograaf werk ik meestal in de studio, dus van werkplek veranderen is wat lastig.
  Maar bij rotklusjes achter de pc heb ik zelf de tip (ooit gekregen): “beloon jezelf”

  Als ik dit vervelende klusje af heb… mag ik buiten een wandeling doen en dan een kopje koffie drinken.
  Dat spoort je onbewust aan en zorgt voor een doel.

  Ik reageer niet vaak, maar lees graag je blogs.

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.