Waarom een cursus of training niet de oplossing is voor jouw probleem

Ik heb een belafspraak met Janine, een mogelijke coachee. Ze wil weten of een traject bij mij haar verder kan helpen bij het in de markt zetten van haar werk als kunstenaar en workshopdocent.

Tijdens het gesprek vertelt ze over de dingen die ze al gedaan heeft: verschillende online trainingen van mij, een traject via de Kamer van Koophandel, een enorme stapel boeken die ze heeft gelezen en nog wat losse workshops via een kunstenaarsvereniging…

“Wat denk je dat een coachingstraject daar nog aan toe gaat voegen?” vraag ik haar. Het antwoord is me te vaag. Ik krijg het gevoel dat voor haar zo’n traject vooral een manier is om zichzelf voor te houden dat ze er echt wel mee bezig is. Maar waarop ze de stap van “er daadwerkelijk mee aan de slag gaan” nog even uitstelt.

Soms betekent “iemand verder helpen” ook “iemand in staat stellen om zelf de nodige lessen te leren”. Daarom kies ik voor de confrontatie.

“En waar wil je aan werken?” vraag ik. Ze noemt wat zeer algemene dingen: website verbeteren, haar netwerk uitbreiden… Ik geef aan dat ik denk dat ze daar prima mee aan de slag kan met de informatie en inzichten uit de boeken en cursussen die ze al gedaan heeft.

Het is niet in haar belang om een coachtraject bij mij te gaan doen. Ik ken ze wel, hoor. Mensen die de zoveelste cursus of training zien als “ergens mee aan de slag gaan”. Ze vergeten dat die cursus het begin is. Het echte werk komt daarna.

Tijdens de training zijn ze enorm enthousiast en zitten ze vol ideeën. Maar op de volgende bijeenkomst zijn ze er nog niet aan toe gekomen om daar ook iets mee te doen. En de daarop volgende ook niet. En dan is de cursus voorbij en worden deze dingen toegevoegd aan een eindeloze lijst met “taakjes” die zelfs na lockdown nummer 7 nog niet zijn opgepakt.

Mijn advies aan Janine? Een coachtraject bij mij zou je waarschijnlijk eens in de twee a drie weken anderhalf uur kosten. Met reistijd erbij drie uur. Reserveer de komende weken nu eens elke drie weken drie uur in je agenda waarin je aan de slag gaat met deze onderwerpen.

Gewoon zelf. Pak het materiaal uit de boeken en cursussen erbij. Beginnen. Meters maken. En kijk over een half jaar eens wat je dan hebt bereikt. Dan ben je zeer welkom om een afspraak te maken om, samen met mij, de puntjes op de i te zetten. Maar best kans dat dat helemaal niet nodig is 😉

 

Wat heb jij nodig om in actie te komen? Je inzichten lees ik graag.

Een gedachte over “Waarom een cursus of training niet de oplossing is voor jouw probleem

  1. Andrea - Geplaatst op

    mijn angsten en overtuigingen verkennen , eigen hulpbronnen inzetten … en dan doen. Beginnen, telkens op nieuw. Vallen en opstaan. Succes vieren , heel belangrijk . Oefenen in dankbaarheid.

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.