De basis die elke creatieve ondernemer nodig heeft voor een succesvol bedrijf

Eén van mijn favoriete boeken over ondernemerschap in de creatieve sector is “The 100 dollar startup” van Chris Guillebeau. In dit boek vertelt de auteur hoe je een goedlopend bedrijf kunt opzetten zonder groot startkapitaal. Hij geeft bovendien tientallen voorbeelden van allerlei ondernemers die bewijzen dat dit mogelijk is.

Ook ik ben in 2005 mijn onderneming gestart zonder startkapitaal. Ik was via via benaderd voor een opdracht en daarom moest ik mij inschrijven bij de KvK. Ik werkte ernaast nog part-time, dus ik hoefde er op dat moment nog niet van te leven. Maar geld voor grote investeringen had ik ook niet. Die stelde ik dus uit tot na de betaling van mijn eerste factuur.

Toch zijn er een aantal zaken die je als creatieve ondernemer beslist nodig hebt om te kunnen starten met je bedrijf. Gelukkig is er ook goed nieuws voor creatieve ondernemers in de dop: de meeste hiervan heb je waarschijnlijk al lang.

 

  1. Een laptop of PC

Zelfs hardcore digibeten ontkomen er niet aan. Ook als je jouw product volledig ambachtelijk maakt, zijn er altijd dingen waarvoor je een computer nodig hebt. Al is het maar om facturen te kunnen maken. Wat voor soort laptop of PC je nodig hebt, hangt natuurlijk af van wat voor soort onderneming je hebt.

Een schilder zal vaak prima uit de voeten kunnen met een simpel laptopje. Een grafisch vormgever of muzikant gebruikt specialistische software waarvoor een snelle computer en een workstation noodzakelijk zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig fijne én stille computers op de markt. Bijvoorbeeld deze van Ikbenstil. Je wilt immers geen bijgeluiden op je opnames.

 

  1. Een telefoon

Tegenwoordig kunnen we bijna alles via het internet. We mailen en chatten wat af. Maar toch is een telefoon nog steeds belangrijk. Mensen zijn namelijk soms best argwanend als ze jou niet direct kunnen bereiken. Een telefoonnummer (zelfs als ze er uiteindelijk geen gebruik van maken!) geeft vertrouwen dat jij wel degelijk een echt mens bent.

 

  1. Een website (of andere manier waarop je digitaal te vinden bent)

Om dezelfde reden is het belangrijk dat mensen zien dat je online actief bent. Een website geeft vertrouwen. Eventueel is een social media pagina (met een eigen domein dat ernaar verwijst) ook een mogelijkheid.

 

  1. Voeding

Eten moeten we natuurlijk allemaal… maar dat is niet wat ik bedoel. Als maker heb je het nodig om regelmatig inspiratie op te doen. Op welke manier je dat doet, is persoonlijk. De één maakt graag lange wandelingen in de natuur. De ander bezoekt een museum of concert. Een derde mediteert dagelijks. Zelf krijg ik veel goede ideeën in het zwembad. Doe wat voor jou werkt, maar plan bewust tijd in voor deze oplaad-momenten.

 

  1. Een stralende glimlach

Hoe leuker jij bent om mee om te gaan, hoe makkelijker je klanten / kopers aan zult trekken. Als jij met enthousiasme praat over je werk, heb je al een behoorlijke streep voor op mensen die dat niet doen. En het kost je geen cent 😉

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.