Waarom je juist aan de bak moet als je lamlendig bent

Soms vinden mensen dat ik te streng ben voor mezelf als het op sporten aan komt. En misschien hebben ze een punt. Een training overslaan vind ik over het algemeen geen optie.

Natuurlijk: als ik de halve nacht boven de toiletpot heb gehangen, zal ik de ochtend erop niet in het water liggen. Maar een nacht slecht slapen of een drukke agenda is voor mij geen excuus om het zwemmen over te slaan.

Dat lijkt misschien overdreven. Maar ik heb daar wel een gedachte bij. Ik heb een aantal doelen die ik graag wil bereiken op zwemgebied. En die zijn behoorlijk ambitieus. Het IJsselmeer overzwemmen bijvoorbeeld. Of meedoen met de Morocco Swim Trek. Misschien zelfs wel een kanaaloversteek.

Allemaal dingen waar ik superfit voor moet zijn. Veel voor moet trainen. Maar vooral: er klaar voor zijn op het moment dat het zover is. Ook als er op dat moment iets aan de hand is.

Juist door te trainen wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn, kan ik me daarop voorbereiden. Want wie garandeert me dat ik de avond voor een zwemevent goed slaap? Best waarschijnlijk dat dat vanwege de zenuwen niet lukt.

Ook is de kans aanwezig dat het juist op zo’n dag geen ideaal weer is. Of dat ik me niet lekker voel. Spierpijn of last van mijn nek. En daar wil ik me op voorbereiden.

Mijn meest leerzame (maar niet de fijnste!) trainingen waren die waarbij ik echt wat moest overwinnen. Je belabberd voelen. Toch het water ingaan. Twee uur lang die interne monoloog negeren die je zegt dat je het vandaag echt niet kunt, want…vul maar in. En dat het je uiteindelijk wél lukt.

Juist die momenten zijn degenen waaraan ik terug denk als ik op een cruciaal moment moet presteren. Deze gedachten geven me dan de kracht om ervoor te gaan. De wetenschap dat ik het kan. Ook als de omstandigheden tegen zitten.

Natuurlijk kun je hierin ook doorschieten. Geloof me, I’ve been there 😉 Maar het kan geen kwaad om je te realiseren dat het belangrijk is om je voor te bereiden op minder makkelijke dagen. Het zal je zelfvertrouwen en rust geven.

Ik denk dat dit ook op gaat voor kunstenaars en artiesten. Zorg dat je geroutineerd bent. Want die ene auditie of dat optreden op dat belangrijke festival komen niet per se op het moment dat jij er 100% klaar voor bent. Let’s face it: niet elke dag is je beste dag.

In wezen is het niet zo belangrijk hoe waanzinnig goed je bent als je op je allerbest bent. Veel relevanter is hoe je bent als je op ongeveer 70% van je kunnen presteert. Want hoogstwaarschijnlijk is dat degene die mensen te zien zullen krijgen.

Een gedachte over “Waarom je juist aan de bak moet als je lamlendig bent

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.