Wil je gelukkig zijn, of gelijk krijgen?

In 2017 verscheen mijn boek Tussen Kunst en Cash. Maar tot mijn grote verbazing kwam er een paar weken geleden een boek uit met precies dezelfde titel, over een heel ander onderwerp. De dag dat het uit kwam, kreeg ik van verschillende bekenden mailtjes en appjes. Superfijn dat mensen zich betrokken voelen en de moeite nemen om me hierop te wijzen! De vraag die ik steeds kreeg was “ga je nu stappen ondernemen?”

Natuurlijk heb ik wel even onderzocht hoe het nu precies zit met auteursrecht en boektitels. Dit artikel van jurist Charlotte Meindersma vond ik zeer verhelderend. Kort gezegd: het is erg lastig om auteursrecht te claimen op een boek. Dat lijkt logisch als het om een weinig originele titel als “Boekhouden voor beginners” gaat. Maar het gaat dus ook op voor titels waarbij wèl sprake is van een creatieve twist.

Of de schrijvers en de uitgever ook bewust en opzettelijk “mijn” titel hebben gebruikt, weten zij alleen. Ze hadden het zeker kúnnen weten, want ik heb immers de domeinnaam in mijn bezit. En als je googelt op deze titel kom je ook meteen links naar mijn boek tegen. Het is dus op zijn zachtst gezegd nogal slordig.

Ik heb overwogen om contact te leggen met de Kunstenbond voor advies. Zij hebben me eerder heel goed geholpen bij een juridisch conflict. Misschien zou ik er een schadevergoeding uit kunnen halen. Maar in dit geval twijfelde ik. Uiteindelijk blijft het een gok of het nemen van juridische stappen iets oplevert of enkel geld kost. En ik weet inmiddels dat het ook een zeer intensief en belastend traject kan zijn.

De vraag die ik mezelf uiteindelijk stelde was: “Hoe belangrijk is gelijk krijgen voor mij?”. Echt last heb ik niet van het feit dat er nu een boek in omloop is met dezelfde titel als het mijne. Ik vreesde even dat mensen per ongeluk mijn boek zouden bestellen terwijl ze eigenlijk het andere wilden hebben, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Of ze vonden mijn boek de moeite waard om alsnog te houden, dat kan ook nog 😉

Er schuilt veel waarheid in het gezegde “Do you want to be happy, or do you want to be right?” En de afweging die je maakt, hoeft niet iedere keer tot dezelfde beslissing te leiden. Maar voor nu heb ik ervoor gekozen om me er maar niet al te druk over te maken. Het is duidelijk dat mijn boek er al veel eerder was, dus de originaliteitsprijs pakt niemand mij nog af 😊

Ik lees je reactie graag!

3 gedachten over “Wil je gelukkig zijn, of gelijk krijgen?

  1. Andrea - Geplaatst op

    Ha Maaike

    ik denk dat deze positieve kijk op dingen werkt!
    zeker in dit geval. Waar we onze energie op richten, is een cruciale keuze!
    en je boek blijft goed. dus ….

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.